Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/سیستان و بلوچستان فاصله روستای میشود تا جاده اصلی یعنی حدفاصل اورنگ و مته سنگ چهار کیلومتر است که مردم روستای میشود 38 سال چشم انتظار راه آسفالته هستند و پیگیری شورای اسلامی روستای میشود با نوشتن 183 نامه و صورتجلسه راه به جایی نبرده و همچنان در انتظار بهره مندی از آسفالت هستند.

به گزارش ایسنا- وعده های مسوولان حوزه راه در نیکشهر یکی پس از دیگری عملی نشده و تمام نامه ها و پیگیریها شورای اسلامی روستای میشود از طریق اداره راه و شهرسازی و حمل و نقل جاده ای فعلی در نیکشهر و اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب استان مستقر در ایرانشهر و حتی وزارت راه و شهرسازی و نامه مکتوب از وزارتخانه و راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور راه به جایی نبرده و همچنان مردم در راه خاکی و غیراستاندارد و سنگلاخ تردد می کنند و متحمل هزینه ها و رنج و سختی هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

میشود یکی از روستاهای توابع دهستان مهبان و از توابع بخش مرکزی نیکشهر در جنوب استان سیستان وبلوچستان است که هم اینک 52 خانوار با 159 نفر جمعیت است.

این روستا در حدفاصل اورنگ و مته سنگ واقع شده و تا رسیدن به این روستا باید چهار کیلومتر راه خاکی و سنگلاخ از مسیر جاده اصلی بپیمایند.

میشود در فاصله 15 کیلومتری مهبان مرکز دهستان و 64 کیلومتری شهر نیکشهر واقع شده است.

در ابتدا تاریخچه راه دسترسی روستای میشود (زنده کردن آداب و رسوم حشر و مدد و بازگشایی راه) را می خواهم جهت اطلاع خوانندگان عنوان کنم که ببینند مردم چقدر در مشارکت و کار خیر حتی در ساخت جاده در حد وسع و توان پای کار بوده اند ولی این مسوولان هستند که هنوز به قول های خود عمل نکرده اند. تا مردم همچنان در راه خاکی و سنگلاخ تردد کنند.

سالهای پس از انقلاب در اوایل دهه 1360 وقتی احداث راه نیکشهر به طرف مته سنگ بطول 65 کیلومتر از وضعیت قبلی که در داخل رودخانه ها و دره ها بود توسط جهادسازندگی وقت بصورت اصولی تر و استانداردتر آغاز شد، اهالی روستا به دلیل علاقه برای حل مشکلات تردد آسان دست بکار شدند تمام افراد و در راس آنها کریم بخش ویدادی بعنوان معتمد و پیگیر امورات روستا از جهادگران درخواست بازگشایی این راه را نمودند سه نفر با یک خودرو به نزدیکی روستا آمدند، آن روز و شب را به دلیل پیگیری بهتر و به نتیجه رسیدن همانجا خوابیدند و  چون راه برای تردد خودرو نبود با پای پیاده این چهار کیلومتر صعب العبور و کوهستانی را طی و مسیر را مشخص و مسوولان حاضر در آنجا عنوان نمودند که یک درخواست کتبی بدهید تا این مسیر را بازگشایی نماییم این زمانی بود که راه نیکشهر به مته سنگ بازگشایی شده ولی خاکی بود متاسفانه بعد از گذشت چند مدت اقدامی از سوی مسوولان انجام نشد لذا خود اهالی این روستا با زنده کردن سنت حشر ومدد با بیل، کلنگ و دیلم از طرف جاده اصلی کار بازگشایی را آغاز و تا 2 ماه توانستند مسیر را برای تردد خودرو آماده کنند.

جاسم صادقی عضو شورای اسلامی روستای میشود و از معتمدان و معلم این روستا به خبرنگار ما اظهار داشت: در طول سالهای گذشته این راه کوهستانی، سنگلاخ و خاکی برای تردد سخت بود و خصوصا در زمان بارندگی ها تا چندین روز و شاید هفته ها به دلیل مسیر مسدود و غیرقابل تردد حتی برای جابجایی بیماران بود و اگر کسی آنجا بود باید پیاده مسیر راطی و به جاده می رسید.

وی افزود: تلاش و پیگیریهای شورای اسلامی روستا از نخستین سال تاسیس یعنی 1396 نتیجه داد و در نهایت با مساعدت و همکاری خوب صاحبگل صالحی فرماندار وقت نیکشهر دستور بازگشایی این مسیر در سال 1397 از محل اعتبارات روستاهای فاقد دهیاری داده شد و هم اینک مسیر این روستا و روستای همجوار آن زبران دن بازگشایی، تعریض و پیچ ها و سربالایی ها حذف و از مسیر قبلی که خیلی نامناسب بود کاملا تغییر داده شد و آماده برای آسفالت است.

وی ادامه داد: براساس بررسی ها 27 نقطه از این مسیر 4 کیلومتری از جاده اصلی تا روستای میشود بصورت دره و رودخانه بزرگ و کوچک نیازمند ساخت آبنما، دیوار سنگی وملاتی و یا گابیون(سیم تور با سنگ) و نیازمند پل و ابنیه فنی است.

عضو شورای اسلامی روستای میشود نیکشهر گفت: پس از پیگیریهای مکرر شورای اسلامی روستا از طریق مکاتبات با وزارت راه و شهرسازی در رده شهرستانی، استانی وکشوری، فرمانداری، بخشداری، نماینده مجلس قرار است این مسیر با همت دولت در آینده ای نزدیک آسفالت شود.

کریم بخش ویدادی یکی از معتمدان روستای میشود نیز اظهار داشت: پیشنهادات ما برای راه روستای میشود آسفالت راه بطول 4 کیلومتر از دوراهی تا روستای میشود و آسفالت راه بطول 5 کیلومتر از روستای میشود به سرخکلوت و گرگان تا مردم و گردشگران بتوانند از این مسیر به منطقه گردشگری گرگان سفری راحت داشته باشند، است.

وی بر ساخت پل رودخانه شیزیندر مسیر روستای میشود، تخصیص اعتبار برای انجام ابنیه فنی طول مسیر روستا در 27 نقطه، نصب تابلو علائم راهنمایی رانندگی راههای منتهی به روستای میشود و نصب تابلوی نام روستا در ورودی توسط اداره حمل و نقل جاده ای، بازگشایی راه بطول یک کیلومتر از قسمت رودخانه محدوده گذر راه آهن دقیقا از محدوده "برکه آب رودخانه دوور" به منطقه قدیمی و اراضی کشاورزی روستای میشود که توسط راه آهن چابهار- زاهدان تخریب و غیرقابل استفاده شده است.(مسیر راه آهن از وسط روستای میشود گذر می کند) و بازگشایی راه روستای میشود به زبران بطول حدود 2 کیلومتر (هم اینک این راه بصورت عبور موتور سیکلت و پیاده روی باز است.) تاکید کرد.

رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده ای نیکشهر نیز اظهار داشت: بسیاری از راههای روستایی حوزه نیکشهر خاکی و نیازمند آسفالت هستند که روستای میشود نیز یکی از راههای با اولویت است که امیدواریم پیگیریهای شورای اسلامی و این اداره جواب دهد بزودی شاهد حل مشکلات تردد مردم و آسفالت آن باشیم.

عبدالرحمن هاشمزهی افزود: شورای اسلامی روستای میشود نامه ها و مکاتبات زیادی را در طول سالهای اخیر انجام داده است و لی با توجه به اعتبارات محدود نتوانستیم اقدامی انجام دهیم ولی با این حال نامه ها مردم را به اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای جنوب سیستان وبلوچستان(ایرانشهر) ارجاع و پیگیری لازم را انجام داده ایم تا تخصیص اعتبار و مشکل مرتفع شود.

وی بر کمبود ماشین آلات و نبود اعتبارات لازم برای آسفالت راههای روستایی اشاره و خاطرنشان کرد: با توجه به رویکرد محرومیت زدایی و پیگیری مطالبات و مشکلات مردم در دولت جدید شاهد آسفالت راه بسیاری از روستاها از جمله روستای میشود در نیکشهر باشیم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی اجتماعی راهداری و حمل و نقل جاده ای شورای اسلامی روستا چهار کیلومتر آسفالت راه جاده اصلی راه خاکی مته سنگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۱۰۷۷۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستای فهرج در مسیر جهانی شدن قرار گرفت

پرونده ثبت جهانی روستای تاریخی فهرج با اقدامات مرمتی و حفاظتی صورت گرفت آماده شده و این روستای تاریخی در مسیر معرفی به عنوان روستای جهانی حرکت می‌کند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از یزد،  روستای فهرج یکی از تاریخی ترین نقاط استان یزد است که دارای ویژگی‌های بسیار زیادی است که سبب شده این روستا نسبت به دیگر نقاط متفاوت و متمایز باشد.

از جمله ویژگی‌های روستای تاریخی فهرج، قرار گرفتن نخستین مسجد در ایران است و در کنار آن وجود جاذبه‌های تاریخی دیگر از جمله مجموعه شهدا و چاه چهل دختران این منطقه را بسیار خاص کرده است.

با توجه به این ویژگی‌ها، این روستای تاریخی و زیبا به عنوان کاندیدای روستای جهانی در نظر گرفته شده و از این رو بحث مرمت آن به صورت ویژه در دستور کار قرار گرفته است.

امروز هم خبرنگاران یزد اقدام به بازدید از این روستای تاریخی کردند تا علاوه بر آشنایی بیشتر با فهرج، از اقدامات صورت گرفته برای مرمت آن مطلع شوند.

سیدمحمد رستگاری، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد در جریان این بازدید اظهار داشت: طی دو ماه گذشته با تیمی که در فهرج مستقر شدند با همکاری اهالی فهرج، یک سری اقدامات و فعالیت‌هایی در این روستا به صورت مدون و با برنامه در حال انجام است.

وی با اشاره به اینکه این اقدامات برای انتخاب نهایی روستای فهرج انجام می‌شود تصریح کرد: پیگیری‌های متعددی برای این موضوع صورت گرفته و روز گذشته هم پرونده آماده شده فهرج به وزارت میراث ارائه شد و دوشنبه باید این پرونده نهایی شده و به سازمان جهانی گردشگری برای انتخاب نهایی روستای جهانی ارسال شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان یزد خاطرنشان کرد: در حال حاضر هشت روستا از کل کشور برای این موضوع در نظر گرفته شده که چند مورد از آنها در سال‌های قبل هم نسبت به ارسال پرونده اقدام کرده بودند ولی به دلایلی انتخاب نشده بودند و به همین دلیل پرونده‌های آنها از فهرج جلوتر بوده و در حال تکمیل آن هستند.

رستگاری خاطرنشان کرد: آنچه که در روستا باید انجام می‌گرفته به ویژه توسط اهالی در حال انجام است و امیدواریم که بتوانیم هرچه بهتر این پرونده را تکمیل کرده و زمینه انتخاب نهایی فهرج را فراهم کنیم.

وی با بیان اینکه تاکنون نسبت به رسانه‌ای شدن ویژگی‌های روستای فهرج کامل نشده گفت: این موضوع نقیصه‌ای است که بخش قابل توجهی از ایراد آن به ما برمی‌گردد اما باید از الان نسبت به رسانه‌ای شدن هرچه بیشتر آن اقدامات لازم صورت پذیرد.

نکته بسیار مهم این است که فهرج صرفا به عنوان یک بنا و یا یک روستای تاریخی مورد توجه نیست بلکه به عنوان یک روستای جهانی گردشگری خواهد بود و بناهای تاریخی یکی از شاخصه‌های آن است.

نجمه نادری، ناظر مرمت و ساماندهی روستای تاریخی فهرج یزد هم در این مراسم با اشاره به اینکه تاکید اصلی ما ثبت جهانی فهرج نیست، گفت: زمانی که هدف اصلی ما صرفا ثبت جهانی روستا باشد، پس از آن که این اتفاق رخ داد به هدف رسیدیم و در واقع همه چیز تمام می‌شود.

وی ادامه داد: به همین دلیل باید بدانیم که ثبت شروع یک کار حفاظتی در حوزه های فرهنگی، کالبدی و اقتصادی است و ما به دنبال آن هستیم که از ثبت جهانی برای این منظور استفاده و بهره برداری کنیم.

نادری خاطرنشان کرد: تفاوتی که اینجا می‌تواند از سایر نقاط داشته باشد، سبک زندگی مردم این روستاست که در فهرج جاری و ساری است و این موضوع باید در تمامی شئون زندگی آنها حفظ شود و ما باید به این سمت حرکت کنیم که از داشته‌های روستا حفاظت کرده و مانع از نابودی آن شویم.

ناظر مرمت و ساماندهی روستای تاریخی فهرج یزد بیان کرد: اقداماتی هم که الان در حال انجام در روستاست، برای این موضوع است که بتوانیم برای حداقل یک تا دو دهه آینده این روستا را نسبت به آسیب‌ها بیمه کنیم.

وی افزود: این اقدام مثل کاری است که 20 سال قبل در روستای فهرج آغاز شده و منجر به یک حفاظت 20 ساله خوب از محدوده تاریخی روستای فهرج شده و مردم هم با اهمیتی که به این حوزه دادند از آن حفاظت لازم را داشته‌اند.

انتهای پیام/781/

دیگر خبرها

  • آغاز بهسازی آسفالت آزادراه تبریز – زنجان
  • روکش آسفالت ۳۶ کیلومتر از محور بیرجند – نهبندان
  • روکش آسفالت 36 کیلومتر از محور بیرجند – نهبندان
  • آسفالت ۶۰ کیلومتر از محور روستای جوزستان به معدن
  • روستای فهرج در مسیر جهانی شدن قرار گرفت
  • ۶۵ درصد از راه‌های روستایی طارم آسفالت شده است
  • اصلاح ۷ نقطه پرتصادف در سیستان و بلوچستان
  • آسفالت بیش از ۱۳۰۰ کیلومتر از محورهای مواصلاتی سیستان وبلوچستان
  • بازگشایی راه ارتباطی مازندران به قزوین
  • این جاده‌های ایران در بهار هم برفی هستند